LES REINES TUDOR III Roberto Devereux

Després d’algunes setmanes d’absència, reprenem l’activitat i tanquem el cicle de LES REINES TUDOR amb ROBERTO DEVEREUX de Gaetano Donizetti 🇮🇹 anar a l’enllaç #CURIOSITAT G. Donizetti 🇮🇹 va embogir al final de la seva vida. Dels tres fills que va tenir, no en va viure cap i la seva dona va morir prematurament del còlera. ROBERTO DEVEREUX és una òpera inspirada en la vida de Robert Devereux 🇬🇧 segon comte d’Essex, un influent membre de la cort d’Elisabeth I d’Anglaterra 🇬🇧. Hem iniciat el post d’avui escoltant el duet del final del I acte entre la Regina i Devereux “Nascondi frena i palpiti” Literal ‘Amaga, frena els batecs del cor’.

El llibretista de capçalera de G. Donizetti 🇮🇹, Salvatore Cammarano 🇮🇹 anar a l’enllaç és qui adapta el llibre de l’autor francès François Andelot 🇫🇷, Elisabeth d’Angleterre. La història ens explica la difícil relació que manté la reina amb el seu jove amant Roberto Devereux comte d’Essex 🇬🇧, que està enamorat de Sara duquessa de Notthingam 🇬🇧, confident i amiga d’Elisabeth I 🇬🇧. Quina veu necessitem per interpretar els dos papers protagonistes ? Una soprano dramàtica de coloratura, de grans exigències (Sondra Radvanovsky🇨🇦 anar a l’enllaç) anar a l’enllaç i un tenor líric-lleuger o líric que tingui una mica de força vocal i agilitats (Matthew Polenzani🇺🇸 anar a l’enllaç) anar a l’enllaç Les altes exigències vocals que comporta fer aquesta òpera fa que es programi poques vegades. #CURIOSITAT A G. Donizetti 🇮🇹 li va arribar la fama després d’escriure ANA BOLENA l’any 1830, una de les tres reines Tudor de les quals n’hem parlat aquestes darreres setmanes. També us recomano escoltar l’ària del III acte que canta Deveruex 🇬🇧 “Ed ancor la tremenda porta” Literal ‘I encara la terrible porta’, que ens interpreta magistralment el tenor mexicà Javier Camarena 🇲🇽 ➡️ anar a l’enllaç Escolteu també l’escena final de l’acte III “E Sara in qüesti momenti” Literal ‘I Sara en aquests moments’ en una versió de Mirella Devia 🇮🇹 ➡️ anar a l’enllaç Per als més agosarats l’òpera sencera en una producció del Teatre Carlo Felice de Gènova de l’any 2016 ➡️ anar a l’enllaç Bon estiu a tots i ens retrobem el setembre amb més propostes


LAS REINAS TUDOR III Roberto Devereux
Después de algunas semanas de ausencia, retomamos la actividad y cerramos el círculo de las REINAS TUDOR con ROBERTO DEVEREUX de Gaetano Donizetti 🇮🇹 ir al enlace #CURIOSIDAD G. Donizetti 🇮🇹 enloqueció al final de su vida. De los tres hijos que tuvo, no vivió ninguno y su mujer murió prematuramente del cólera. ROBERTO DEVEREUX  es una ópera inspirada en la vida de Robert Devereux 🇬🇧 segundo conde de Essex, un influyente miembro de la corte de Elisabeth I de Inglaterra 🇬🇧. Hemos iniciado el post  de hoy escuchando el dúo del final del I acto entre la Regina y Devereux “Nascondi frena i palpiti” Literal ‘Esconde, frena los pálpitos del corazón’. El libretista de referencia de G. Donizetti 🇮🇹, Salvatore Cammarano 🇮🇹 ir al enlace  es quien adapta el libro del autor francés François Andelot 🇫🇷, Elisabeth d’Angleterre. La historia nos cuenta la difícil relación que mantiene la reina con su joven amante Roberto Devereux conde de Essex 🇬🇧, que está enamorado de Sara duquessa de Notthingam 🇬🇧, confidente y amiga de Elisabeth I 🇬🇧. Que voz necesitamos para interpretar a los dos papeles protagonistas? Una soprano dramática de coloratura, de grandes exigéncies (Sondra Radvanovsky🇨🇦 ir al enlace) ir al enlace  y un tenor lírico-ligero o lírico que tenga un poco de fuerza vocal y agilidades (Matthew Polenzani🇺🇸 ir al enlace) ir al enlace Les altas exigéncias vocalse que comporta hacer esta ópera hace que se programe pocas veces. #CURIOSIDAD A G. Donizetti 🇮🇹 le llega la fama después de escribir ANA BOLENA l’any 1830, una de les tres reinas Tudor de las cuales hemos hablado estas últimas semanas. También os recomiendo escuchar el aria del III acto que canta Deveruex 🇬🇧 “Ed ancor la tremenda porta” Literal ‘Y aun la terrible puerta’, que nos interpreta magistralmente el tenor mejicano Javier Camarena 🇲🇽 ➡️ ir al enlace Escuchad también la escena final del acto III “E Sara in qüesti momenti” Literal ‘Y Sara en estos momentos ’ en una versión de Miriella Devia 🇮🇹 ➡️ ir al enlace Para los más intrépidos la ópera entera en una producción del Teatro Carlo Felice de Genova del año 2016 ➡️ ir al enlace Feliz verano a todos y nos vemos de nuevo en septiembre con más propuestas.