LES REINES TUDOR II Maria Stuarda

LES REINES TUDOR II-Maria Stuarda

Maria Estuardo, reina d’Escòcia, anar a l’enllaç i Elisabeth I d’Anglaterra 🇬🇧 anar a l’enllaç, protagonitzen aquesta història que va composar Gaetano Donizetti 🇮🇹 anar a l’enllaç el 1834 per encàrrec del Teatre San Carlo de Nàpols 🇮🇹 ,però que va ser estrenada a la Scala de Milà 🇮🇹. Basada en una història de Frederich von Schiller 🇩🇪 anar a l’enllaç “Maria Stuart”, escrita a l’any 1800 i convertida en libretto pel jove advocat de només 17 anys Giuseppe Bardari 🇮🇹 anar a l’enllaç, ,no va tenir l’èxit que s’esperava durant la seva estrena.

#CURIOSITAT No es va estrenar a Nàpols degut a que en aquell moment era la cort més conservadora d’Europa. Nàpols li va transmetre al compositor la conveniència de no fer cap referència a la disputa entre les dues reines. Donizetti 🇮🇹 no va voler canviar-ne ni el text ni la música i s’estrenà el 1835 a la Scala de Milà per desig exprés de la soprano que la va protagonitzar, María Malibran 🇫🇷 anar a l’enllaç, la primera gran diva de la història de l’òpera. Degut a la censura i després de fer-ne algunes funcions, cancel·len definitivament la producció. A l’inici del post us proposo escoltar la pregària “La preghiera” 🇮🇹 de l’acte segon cantada per la mezzosoprano americana, Joyce di Donato 🇺🇸 en una producció del Metropolitan de New York 🇺🇸 de l’any 2012. #CURIOSITAT Encara que la disputa entre les dues reines va ser un fet històric, en el libretto Giuseppe Bardari 🇮🇹, hi posa més pa que formatge. La trobada entre les dues reines en realitat no va existir mai. L’argument de Bardari 🇮🇹 ens situa a Anglaterra 🇬🇧 l’any 1587 al Palau de Westminster de Londres i en el castell de Fotheringay. Maria, reina d’Escòcia, ha abandonat el seu regnat i està presa per la seva cosina Elisabeth I d’Anglaterra 🇬🇧 al castell de Fotheringay. Us recomano escoltar el final del primer acte on Maria d’Escòcia retreu a Elisabeth I que és filla impura d’Anna Bolena “Figlia impura di Bolena” anar a l’enllaç o l’ària de l’acte III “Lo vi rivedo al fin” 🇮🇹 Literal ‘Et veig al final’ anar a l’enllaç. Com cada setmana i per als més agosarats, la producció sencera anar a l’enllaç de la Scala de Milà 🇮🇹 de l’any 2008. Bon diumenge.


LAS REINAS TUDOR II Maria Stuarda
Maria Estuardo, reina de Escocia, ir al enlace y Elisabeth I de Inglaterra 🇬🇧 ir al enlace, protagonizan esta historia que compuso Gaetano Donizetti 🇮🇹 ir al enlace en el 1834 por encargo del Teatro San Carlo de Nápoles 🇮🇹 y que fue estrenada en la Scala de Milán 🇮🇹. Basada en una historia de Frederich von Schiller 🇩🇪 ir al enlace  “Maria Stuart” escrita en el año 1800 y convertida en libretto por el joven abogado de tan solo 17 años, Giuseppe Bardari 🇮🇹 ir al enlace no tuvo el éxito que se esperaba en el estreno. #CURIOSIDAD No se estrenó en Nápoles debido a que en aquel momento era la corte más conservadora de Europa. Nápoles le transmitió al compositor la conveniencia de no hacer ninguna referencia a la disputa entre las dos reinas. Donizetti 🇮🇹 no quiso cambiar ni el texto ni la música y se estrenó el 1835 en la Scala de Milán por expreso deseo de la soprano que la iba a protagonizar María Malibran 🇫🇷 ir al enlace, la primera gran diva de la historia de la ópera. Debido a la censura y después de hacer algunas funciones, cancelan definitivament la producción. Al inicio del post os propongo escuchar la plegaria “La preghiera” 🇮🇹 del acto segundo cantada por la mezzosoprano americana, Joyce di Donato 🇺🇸 , en una producción del Metropolitan de New York 🇺🇸 del año 2012. #CURIOSIDAD Aunque la disputa entre las dos reinas fue un hecho histórico, en el libretto Giuseppe Bardari 🇮🇹, deja volar su fantasía. El encuentro entre las dos reinas en realidad nunca existió. El argumento de Bardari 🇮🇹 nos situa en la Inglaterra 🇬🇧 del  1587 en el Palacio de Westminster de Londres y en el castillo de Fotheringay. Maria, reina de Escocia, ha abandonado su reinado y está presa por su prima Elisabeth I de Inglaterra 🇬🇧 en el castillo de Fotheringay. Os recomiendo escuchar el final del primer acto donde Maria de Escocia reprocha a Elisabeth I que es hija impura de Ana Bolena “Figlia impura di Bolena” ir al enlace o el aria del acto III “Lo vi rivedo al fin” 🇮🇹 Literal ‘Te veo al final’ir al enlace. Como cada semana y para los más atrevidos, la producción entera ir al enlace de la Scala de Milàn 🇮🇹 del año 2008. Feliz domingo.